De Botlekbrug Rotterdam, pracht en praal of een doorn in het oog?

De Botlekbrug is een van de grootste hefbruggen in Europa. De acht heftorens hebben een hoogte van 55 meter. De brug heeft een doorvaarthoogte van 14 meter, en voor de reuzen die het Havengebied van Rotterdam over de Oude Maas in- of uit willen varen kunnen de 5000 ton wegende brugdelen worden opgeheven tot wel 45,6 meter. En dit alles gebeurt in een krappe 90 seconden!

De Botlekbrug in Rotterdam gaat open.jpg

De vertragingen in de regio veroorzaakt door het hoge aantal storingen was voor de politiek een reden om destijds verantwoordelijk minister Melanie Schultz-van Haegen (VVD) uit te nodigen bij de Botlekbrug om de honderdste storing ‘te vieren.

Helaas is dit niet allemaal zonder slag of stoot gegaan. De brug kampt sinds zijn opening met storingen, tot grote ergernis van mensen die vaak over dit gedeelte van de A15 rijden en de bedrijven in het havengebied van Rotterdam. In 2018 had de brug zijn 124e storing waardoor het weg- en scheepvaartverkeer wederom was gestremd. Al eerder leidde dergelijke storingen tot kamervragen.

Botlekbrug dichtbij

Niet alle storingen zijn te wijten aan technische storingen van de brug. Tientallen keren is de brug afgesloten geweest door onder anderen vrachtverkeer dat de slagbomen van de brug beschadigde of er compleet uitreed. In 2019 zijn de slagbomen 7 keer kapot gereden. Rijkswaterstaat moet het verkeer dan, geheel of gedeeltelijk, stilleggen omdat zij simpelweg de veiligheid niet kan garanderen. En laten we eerlijk zijn, dat is toch wel het belangrijkste. 

Wat we verder niet moeten vergeten is dat deze brug gemiddeld 20 keer per dag open en dicht gaat. Ter vergelijking, de Erasmusbrug is de afgelopen week 13 keer open geweest, en de Van Brienenoordbrug twee keer. 

De Botlekbrug in Rotterdam net na zonsondergang (Blue Hour)

Rijkswaterstaat heeft in 2018 en het afgelopen jaar, onder het motto ’Niet lullen maar poetsen’ met man en macht gewerkt om de Botlekbrug weer storingsvrij te krijgen en te houden. In 2018 is onder meer begonnen met het uit voorzorg vervangen van de 64 omloopwielen van de heftorens. Het grootste aantal storingen aan de brug wordt veroorzaakt door grendelstoringen. Op dit moment is er een aannemer bezig om slijtage gevoelige onderdelen van de grendels opnieuw te ontwerpen. Gehoopt wordt dat dit onderhoud eind 2019 gereed is. 

Of de brug dan ook echt storingsvrij zal blijven, valt te bezien. Maar dat de lijst van storingen nu al minder wordt blijkt wel uit het feit dat de brug in de afgelopen 12 maanden slechts 0,2% gestremd is geweest door storingen. Voor de scheepvaart lag dit percentage iets hoger, namelijk op 0,4%. Een storingsvrije brug is volgens Rijkswaterstaat simpelweg niet mogelijk. En dat klinkt dan ook wel weer logisch. 

De Botlekbrug in Rotterdam bij nacht

Vuurwerk wereldhavendagen

Reden voor een feestje, toch wel! 

Rijkswaterstaat organiseerde tijdens de Wereldhavendagen van 2019 excursies naar de Botlekbrug. Zo’n 130 mensen hebben de brug toen van binnen en buiten kunnen bewonderen. Rijkswaterstaat is zich bewust van het imago van de brug en probeert dit, op onder anderen deze manier te verbeteren. Want laten we eerlijk zijn, slecht nieuws voert toch vaak de boventoon en dat is zonde als er wel degelijk enorme vooruitgangen zijn geboekt die minder worden benoemt in de media.

Ondanks alle storingen en het negatieve nieuws over de Botlekbrug is het natuurlijk wel een knap staaltje techniek en architectuur in het Havengebied van Rotterdam. En dat levert voor mij als fotograaf dan ook weer prachtige foto’s op!


Photo Facts


De foto’s in dit artikel zijn genomen met de Sony A7iii.

Sony A7iii

Alle foto’s van de Botlekbrug zijn genomen met de SONY FE 16-35MM F/4.0 ZA OSS VARIO-TESSAR T*

SONY FE 16-35MM

De foto van het vuurwerk bij de Erasmubrug tijdens de Wereldhavendagen 2019 is genomen met de SONY FE 70-200MM F/4.0G OSS.

SONY FE 70-200MM F/4.0G OSS.

Het statief wat ik voor alle foto’s gebruikt heb is de Leofoto Urban LX-284CT met het XB-32 balhoofd.

Leofoto Urban LX-284CT